Dodaj do ulubionych

Polowanie na święta

Zapach grzybów i jemioła pod sufitem. Dziczyzna? Już nie wszędzie. Zwyczaje świąteczne w domach zulowców zależą od tradycji, jaką wynieśli z domu i miejsca zamieszkania.


Każda z potraw na wigilijnym stole ma symboliczne znaczenie. Powinny znaleźć się na nim owoce natury. Z lasu grzyby, miód, orzechy. Z pola kasza, zboża, owoce i warzywa, a z wody ryby. Z produktów tych od wieków przyrządzano wigilijne potrawy i tak zostało do dziś. Zwyczajów związanych z tą wyjątkową, jedyną w roku wieczerzą jest bardzo dużo, wiele z nich celebruje się tylko w nielicznych miejscach. W czasach, kiedy wielopokoleniowe rodziny bardzo rzadko już mieszkają w jednym domu, Boże Narodzenie jest okazją do spotkania się i odbudowania bliskości.

(...)

To jedynie fragment tekstu. Chcesz czytać całe teksty?  Zamów prenumeratę "Nowej Gazety Leśnej"!

WIĘCEJ


 




Dodano 11:56 24-11-2016


  


  


  


  


  


Subskrypcja

Zostań naszym subkskrybentem a powiadomimy Cię o każdej nowości na naszej stronie.


Reklama