Dodaj do ulubionych

Wypał węgla

 

Najwyższej jakości węgiel drzewny produkowany jest z drewna bukowego i grabowego, moda na grillowanie sprawia, że w okresie letnim pojawia się zapotrzebowanie na jego zakup


Węgiel drzewny jest wypalany wstępnie twardym drewnem, spala się prawie bez płomieni, a sam żar ma temperaturę wyższą niż żar z drewna. Już kilkanaście minut wystarczy aby węgiel uzyskał wysoką temperaturę, która umożliwia grillowanie. Jednak jego temperatura spada dość szybko w czasie poniżej 30 minut, co powoduje, że musimy dokładać nowe kawałki węgla drzewnego. Jest sezonowany na wolnym powietrzu oraz wysuszony do wilgotności około  25–30 proc.

Bardziej wydajnym paliwem do grilla jest brykiet z węgla drzewnego. Produkt powstaje w procesie sprasowania kawałków węgla drzewnego, jego drobnych frakcji, który odbywa się pod naciskiem wielu ton. Jako spoiwo używane są: żywica, skrobia ziemniaczana, kleje syntetyczne, czy woda. Następnie całość podlega wysuszeniu. Brykiet rozpala się nieznacznie wolniej od węgla, jednak pali się dłużej, lepiej utrzymuje wysoką temperaturę i mniej dymi.

Węgiel drzewny produkowany jest z drewna gatunków liściastych takich jak buk, dąb, grab, olcha czy brzoza. Proces odbywa się poprzez zwęglanie drewna przy ograniczonym dostępie powietrza, w procesie pirolizy, czyli suchej destylacji drewna. Cały cykl zachodzi w wyniku stopniowego wzrostu temperatury od 200 do 600 stopni Celsjusza.

(...)

To jedynie fragment tekstu. Chcesz czytać całe teksty?  Zamów prenumeratę "Nowej Gazety Leśnej"!

WIĘCEJ




Dodano 13:48 17-07-2018


  


  


  


  


  


Subskrypcja

Zostań naszym subkskrybentem a powiadomimy Cię o każdej nowości na naszej stronie.


Reklama