Dodaj do ulubionych

Poradnik. Ostrzenie piły na stojąco

Jak wykonać przydatną do ostrzenia piły podpórkę na pilarkę?

Ostrzenie piły nie jest prostym, ani wbrew pozorom łatwym zadaniem, zwłaszcza dla poczatkujących drwali. Często wykonuje się je na klęczkach, trzymając pilarkę między kolanami, tak jak pokazali nam bardziej „doświadczeni” koledzy. Tymczasem w takiej pozycji nie jesteśmy w stanie dobrze naostrzyć zębów łańcucha tnącego. Na jakość naszego ostrzenia wpływa kilka ważnych elementów.

Kąt ostrzenia
Żeby dobrze naostrzyć piłę łańcuchową trzeba zachować między innymi odpowiedni kąt ostrzenia zęba. Zbyt ostry lub zbyt rozwarty oznacza nie tylko duże utrudnienie podczas pracy, lecz także dodatkowe obciążenie dla naszego sprzętu oraz w efekcie naszych dłoni. Optymalny kąt ostrzenia powinien wynosić ok. 30o. Wówczas powierzchnia tnąca (tzw. półka zęba tnącego) jest najbardziej efektywna. Ważne jest również, aby krawędź tnąca nie była uszkodzona i nie posiadała wyszczerbień, bądź pęknięć, które często się zdarzają. Mniejszy kąt niż 30o możemy stosować podczas pracy z twardym lub zmrożonym drewnem. Wówczas ząb tnący zachowuje się porównywalnie do „młoteczka” odłupującego kolejne wióry z drewna. Kąty większe, niż opisywane powyżej, są niewydajne i powodują nieefektywne wykorzystanie możliwości tnących łańcucha.

(...)

To jedynie fragment tekstu. Chcesz czytać całe teksty?  Zamów prenumeratę "Nowej Gazety Leśnej"!

WIĘCEJ




Dodano 15:10 21-07-2016


  


  


  


  


  


Subskrypcja

Zostań naszym subkskrybentem a powiadomimy Cię o każdej nowości na naszej stronie.


Reklama